Festőüzem

A Festőüzem fő tevékenysége a Hegesztőüzemben legyártott karosszériák kész állapotra festése. A Festőüzem a Magyar Suzuki Zrt. legautomatizáltabb üzeme, a festési folyamatot főleg automaták, illetve robotok végzik.

A karosszéria a Hegesztőüzemből megérkezve elsőként egy mosási fázison esik át. A mosás során a port és az olajos szennyeződést kell eltávolítani a lemez állapotú karosszériáról.

A festést előkészítő folyamat több lépésből áll: zsírtalanítás – mosás – aktiválás – foszfátozás - korrózióvédelem.

A karosszérián lévő friss festéket alagút rendszerű kemencében égetik rá a karosszériára.

Majd az autóra réstömítési munkák várnak. A karosszériát a lemez-összeillesztéseknél tömítik a későbbi beázás és a korrózió megakadályozása érdekében.
A folyamat nagy kézügyességet igényel, csak hosszú gyakorlással sajátítható el.

Ezt követően az autó megkapja a primer-bevonatot (alapozó) a színrefújás előkészítéseként. Aztán megtörténik a karosszéria festése. A belső, takart részeket kézi felvitellel, a külső felületeket pedig robot segítségével festik.

A rétegeket alagútszerű kemencékben külön-külön égetik be.

Miután a karosszériák színre festése megtörtént, a festés minőségét a karosszéria külső és belső felületein egyaránt ellenőrzik.

Az ellenőrzés befejezése után a karosszéria a Festőüzemet elhagyva az Összeszerelő üzembe kerül, ahol folytatódik a gyártás.